Fina kvällar vid Jungfrun

Igår efter jobbet tog jag en sväng till Jungfrun. På dagen var det regn i luften, men när jag kom ut till sjön sprack molntäcket upp och det blev en fantatstisk kväll. Här och där bröts vattenytan av vak, och nattsländor och fjädermygg fladdrade i luften.

Eftersom jag hade en 0,12-spets kvar på tafsen sedan helgens fiske började jag med en flytande myggpuppa, en Palomino midge bunden med CdC, på en krok stl 22. Började kasta och fastnade direkt i bakkastet. Den lilla flugan fick pillas loss från ett vassblad, men snart landade den på ytan, alldeles bredvid ett vak. En liten dragning i linan och flugan darrade till, tillräckligt för att få fisken intresserad. Med ett slurp gick den upp och tog puppan. I motrycket fick jag tillbaka linan i en hög framför mig, utan fluga. Att det ska vara så svårt att knyta om knuten när man haft kontakt med vass, grenar eller något annat olämpligt. Taskigt för fisken som fick simma vidare med en fluga i käften.

Solens sista strålar färgar de höstfärgade träden med varmt ljus, och vinden försvinner helt och Jungfrun ligger blank som en spegel. Ute på ytan simmar ljusa nattsländor mot land, och fisken är inte sen att ta för sig av godbitarna. Ibland missar de och måste simma efter insekterna, ibland tar de dem direkt. Ett fascinerande skådespel som jag inte sett förut i Jungfrun. Inte helt förvånande faller kvällens enda regnbåge för en Mugly Caddis. Men inte förrän på dagens sista kast, då mörkret gör det svårt att byta fluga utan lampa.

Passa på att besöka Jungfrun i dag – i morgon kan det vara vinter…

// Johan Nygren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s